Yleistä hankkeesta

Saunominen valittiin marraskuussa 2017 Suomen Elävän perinnön kansalliseen luetteloon. Tähän kansalliseen luetteloon nimettiin myös 51 muuta kohdetta ja luettelosta löytyvät saunomisen lisäksi nyt esimerkiksi kynttilöiden vieminen hautausmaalle jouluaattona, jokamiehen oikeudet, pesäpallo ja laihialainen nuukuus.

Tästä kansallisesta luettelosta mahdollista hakea myös Unescon aineettoman kulttuuriperinnön kansainvälisiin luetteloihin ja sinne pääseminen on nyt suomalaisen saunayhteisön tavoitteena. Tammikuussa 2018 järjestettiin Suomen Saunaseuran tiloissa Lauttasaaren Vaskiniemessä suomalaisten sauna-aktiivien keskustelutilaisuus, jossa yhdessä eri maakunnista tulevien saunatoimijoiden kesken polkaistiin käyntiin hanke Unescon luetteloihin pääsemiseksi.

Kaikki suomalaiset saunajärjestöt ja -yhteisöt ovat lämpimästi tervetulleita liittymään mukaan Sauna Unescoon -hankkeeseen ja hankkeen taustajoukkoihin. Mikäli haluat järjestösi kanssa tulla mukaan, ilmoita siitä projektikoordinaattorille (yhteystiedot alla). Lisäämme järjestösi hankkeen tukijoiden listaukseen, jonka näet myös saunominen-sivulta Elävän perinnön Wikiluettelosta.

Mikäli haluat yksittäisenä henkilönä olla mukana hankkeen toteuttamisessa, olet lämpimästi tervetullut liittymään Sauna Unescoon -hankkeen tekijäporukkaan! Mukaan lähteminen ei vaadi sinulta muuta kuin innostuksen suomalaista saunaa ja saunomista kohtaan, joten halutessasi ota yhteyttä projektikoordinaattori Mari Paavolaan (mari.paavola(at)sauna.fi, 050 5019 241) projektiin mukaan pääsemiseksi.

 


Seuraa Sauna Unescoon -hanketta myös