Yleistä Hankkeesta

Sauna Unescoon -hanke

 

Saunominen valittiin marraskuussa 2017 Suomen Elävän perinnön kansalliseen luetteloon. Tähän kansalliseen luetteloon nimettiin myös 51 muuta kohdetta ja luettelosta löytyvät saunomisen lisäksi esimerkiksi kynttilöiden vieminen hautausmaalle jouluaattona, jokamiehen oikeudet, pesäpallo ja laihialainen nuukuus.

Tästä kansallisesta luettelosta on mahdollista hakea Unescon aineettoman kulttuuriperinnön kansainvälisiin luetteloihin ja sinne pääseminen on nyt suomalaisen saunayhteisön tavoite. Tammikuussa 2018 järjestettiin Suomen Saunaseuran tiloissa Lauttasaaren Vaskiniemessä suomalaisten sauna-aktiivien keskustelutilaisuus, jossa yhdessä eri maakunnista tulevien saunatoimijoiden kesken polkaistiin käyntiin hanke Unescon luetteloihin pääsemiseksi.

Kesäkuun 2018 alussa kuultiin hankkeen kannalta ilmoinen uutinen, sillä Opetus- ja kulttuuriministeriö valitsi saunomisen Suomen ensimmäiseksi ehdotukseksi Unescon kansainväliseen luetteloon! Lisää ehdotukseksi nimeämisestä voit lukea täältä.

Syksyn 2018 aikana valmistellaan Unesco-hakemuksen sisältö, sekä sen liitteet. Valmis hakemus toimitetaan Museovirastolle 31.1.2019 mennessä. Unescolle hakemus lähtee 31.3.2019. Lopullinen päätös saunomisen pääsystä Unescon aineettoman kulttuuriperinnön kansainväliseen luetteloon tehdään joulukuussa 2020.

Kaikki suomalaiset saunajärjestöt ja -yhteisöt ovat lämpimästi tervetulleita liittymään mukaan Sauna Unescoon -hankkeeseen ja hankkeen taustajoukkoihin. Nyt esitellään saunominen koko maailmalle!

 

Sauna Unescoon

Yleistä hankkeesta

Miten mukaan?

Taustayhteisöt

Saunominen elävän perinnön Wikiluettelossa

 


Seuraa Sauna Unescoon -hanketta myös


 

Kuva: © Hannu Pakarinen/ Suomen Saunaseura ry