Saunominen Unescoon

Saunominen, tuo arkinen ajanviete, juhlallinen merkkitapahtuma ja pyhä puhdistautumisriitti, on nostettu Suomen ensimmäiseksi ehdokkaaksi Unescon kansainväliseen aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Unescon luetteloinnilla pyritään suojelemaan aineetonta kulttuuriperintöä ja tekemään ihmisten, yhteisöjen tai ryhmien kulttuuriperinteitä näkyväksi. Päätös asiasta tehtiin opetus- ja kulttuuriministeriön toimesta 1.6.2018.

Saunominen Unescoon -hankkeen tavoitteena on vaalia saunaperinteen jatkuvuutta, vahvistaa saunakulttuurin elinvoimaa ja nostaa esiin suomalaisen saunakulttuurin merkityksellisyyttä. Jokainen löylynheittäjä muokkaa ja ylläpitää osaltaan saunakulttuuriamme, usein sitä itse tiedostamatta. Hakemuksen taustalla on laaja joukko suomalaisia saunayhteisöjä, sekä muita saunakulttuuria kehittäviä toimijoita, ja toivotamme kaikki tervetulleeksi mukaan osallistumaan avoimeen keskusteluun siitä mikä saunomisessa on olennaisinta.

Alla tietoa Saunominen Unescoon -hankkeesta, sekä siitä miten voit liittyä osaksi taustajoukkoja, ja auttaa saunomisen nostamisessa Unescon aineettoman kulttuuriperinnön kohteeksi.

 

Yleistä hankkeesta

Miten mukaan?

Taustayhteisöt

Saunominen elävän perinnön Wikiluettelossa

 


Seuraa Saunominen Unescoon -hanketta myös