Tutkimus ja kulttuuri

Tutkimus ja kulttuuri

 

Yksi osa Suomen saunaseuran tehtävää on edistää suomalaista saunaa koskevaa tutkimustoimintaa, jakaa apurahoja saunakulttuurin tutkimiseen ja edistämiseen sekä kerää tietoja ja havaintoja saunoista. Seuralla on Vaskiniemen saunatalossa oma kirjasto, joka sisältää laajasti saunaan liittyvää materiaalia.

 

Erilaista saunaan liittyvää tietoa löydät myös kotisivujemme osiosta ”Saunatietoa”.

 

Saunaseura tukee saunaan liittyvää tutkimusta ja saunakulttuuria apurahoilla. Johtokunta myöntää apurahoja tutkimus- ja kulttuuritoimikunnan esityksestä hakemusten perusteella kaksi kertaa vuodessa. Apurahan myöntämisen ehdot löydät alla olevasta linkistä. Uusimmat myönnetyt apurahat löydät tältä sivulta.

 

Avustusten myöntämisen kriteerit

 

Avustushakemusten toimittaminen

Avustushakemukset tulee toimittaa Suomen Saunaseuran toiminnanjohtaja Mari Paavolalle sähköpostitse osoitteeseen mari.paavola(at)sauna.fi.

Seuraavan kerran avustushakemuksia käsitellään  syksyllä 2018 ja tarkemmasta avustushakemusten toimittamisen deadlinesta uutisoidaan Saunaseuran sivuilla syksymmällä.

 

 

Johtokunta on vuonna 2017 myöntänyt seuraavat apurahat:

 

Tampereen saksalainen kulttuurikeskus – Saunassa syntyneet -näyttely: 2000 euroa

Avustus myönnettiin professori, mediataiteilija Alexander Lembken Saunassa syntyneet -näyttelyn toteuttamista varten. Näyttely oli esillä Tampereella Vooninki-galleriassa 14.10. – 24.11.

 

Pro gradu-työ ”Hywä sauna ja jokiwesi”- Porin yleiset saunan 1860-1910 (Sanna Kuusikari): 2000 euroa

Työ kohdistuu erityisesti Porin kaupungin yleisiin saunoihin. Luonteeltaan tutkimus on mikrohistoriallinen eli tutkimus keskittyy pienen ilmiön tai alueen ympärille hahmottaen kuitenkin muutosta suuressa kontekstissa.

 

Saunan terveysvaikutusten tutkiminen – tutkimuksen toinen vaihe (Prof. jari Laukkasen tutkimusryhmä): 10000 euroa

Tutkimuksen tavoitteena on sydän- ja verisuonitautien ehkäisyn laadukkaan tutkimuksen edistäminen ja kansanterveystyö. Tutkimus tukeutuu ennaltaehkäisyn arvoihin ja tukee suomalaista saunakulttuuria tuoden saunan terveysvaikutukset tietoisuuteen argumentoiden ne tieteelliseen näyttöön perustuvasti.

 

Tutkimus  ’Auttaako saunominen työstressiin?’ (FT Juhani Smolander): 2000 euroa

Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää saunomisen ja saunomiseen yhdistetyn avantouinnin vaikutuksia palautumiseen työpäivän aiheuttamasta kuormituksesta.

 

Sweating for Europe -tapahtuma (Suomen Benelux-instituutti): 1000 euroa

Sweating for Europe -tapahtuma tuo yhteen europarlamentaarikot ja kansalaisyhteiskunnan keskustelemaan Euroopan kuumimmista aiheista Brysselissä Euroopan parlamentin edustalla. Kolmipäiväisen tapahtuman ytimessä on vanha puulämmitteiseksi saunaksi muunnettu paloauto.

 

Kuva: Hanna Söderström / Sauna from Finland