Saunaseuran historia

 

Suomen Saunaseura ry perustettiin marraskuun 16. päivänä 1937 nimellä Suomalaisen saunan ystävät. Alkuaikoina toiminta oli aatteellista. Perustajajäsenet olivat kansallismielisiä lääkäreitä, joiden päämääränä oli tutkia saunaa ja sen vaikutuksia, tehdä sitä tunnetuksi maailmalla ja parantaa sitä laadullisesti perinteitä kunnioittaen.

Kymmenen vuotta toimittuaan aktiivinen harrastajajoukko sai oman saunansa Humallahteen. Siellä saunottiin vuoteen 1972 saakka. Humallahti ei kuitenkaan täyttänyt kaikkia toiveita, sillä sauna oli pieni eikä uimavesikään ollut kaikkein kelvollisinta. Lauttasaaren Vaskiniemeen rakennettiin saunatalo. Olympiavuonna 1952 valmistunut saunatalo pitää sisällään neljä savusaunaa, kaksi puulämmitteistä ulossavuavaa saunaa ja sähkölämmitteisen saunan.

Nykyisin Saunaseurassa on noin 4200 jäsentä, jotka nauttivat saunoista ja osallistuvat seuran muuhun toimintaan. Saunatalolla esitellään myös kutsuvieraille sekä koti- ja ulkomaiselle medialle hyviä ja oikeita saunatapoja ja kylvetetään heitä saunan saloihin.